Un lac de la marginea oraşului Satu Mare a ajuns o groapă de gunoi. Apa în care se aflau peşti şi raţe sălbatice a fost invadată de stufăriş, iar oamenii străzii şi-au făcut aici culcuş. Autorităţile locale ar vrea să transforme zona într-un loc de promenadă, dar spun că nu pot investi, pentru că jumătate din lac are alt proprietar.
În urmă cu 25 de ani, Lacul Cubic era pentru sătmăreni unul dintre locurile preferate de ieşire în aer liber. Cu timpul, însă, molozul şi gunoaiele au pus stăpânire pe fosta oază de linişte.
În urmă cu câteva zile, Lacul Cubic a fost scena unui incendiu de vegetaţie, iar persoanele vinovate nu au fost găsite nici până acum.
În urma incendiului au ars două hectare de vegetaţie uscată. Cauza incendiului – foc lăsat în aer liber nesupravegheat de persoane necunoscute.
Primăria din Satu Mare ar vrea să-i redea lacului frumuseţea de altădată, însă ar putea amenaja doar jumătate din zonă. Cealaltă aparţine Episcopiei Romano-Catolice. Autorităţile ar fi dispuse să ofere o sumă pentru administrarea întregii zone.
Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare: „Noi avem un proiect de reabilitare, dar din păcate jumătate a fost retrocedat Bisericii Romano Catolice. Am discutat cu ei. Şi aşteptăm acum din partea dânşilor. Ori ni-l cedează nouă să implementăm proiectul acesta sau fiecare îşi face pe partea lui.”
În ultimii ani, Primăria Satu Mare a curăţat de mai multe ori luciul de apă şi a interzis accesul căruţelor şi maşinilor care aduceau gunoi. Toate tentativele de a păstra curat Lacul Cubic au fost, însă, sortite eşecului.
Sursa: aici
UE ar putea economisi 7,5 miliarde euro anual dacă s-ar îmbunătăţi utilizarea deşeurilor din construcţii
Este esenţială existenţa unei economii circulare, care presupune construcţia, demolarea şi în final, reconstrucţia ulterioară cu materiale obţinute din deşeurile reciclate. Având în vedere că o tonă de deşeuri are o valoare de aproximativ 10 euro, în Uniunea Europeană ar putea fi economisiţi, în fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a îmbunătăţirii utilizării deşeurilor din construcţii şi demolări (C&D). De asemenea, fiecare tonă de material reciclat reprezintă o scădere importantă în cantitatea de deşeuri, aşadar protocolul aduce beneficii substanţiale atât sectorului construcţiilor, cât şi mediului’, conform comunicatului Smartpoint.
Potrivit sursei citate, peste două tone de deşeuri sunt generate anual din construcţii şi demolări, per cetăţean european, iar sectorul C&D generează cel mai mare volum de deşeuri din Uniunea Europeană, circa o treime din totalul deşeurilor produse.
În text se menţionează că o mare parte a deşeurilor din C&D este reciclabilă, însă rata de recuperare pentru UE28 este de sub 50%, unul din obstacolele reutilizării deşeurilor din fiind lipsa încrederii în calitatea materialelor reciclate.
‘Unul dintre obstacolele în calea reciclării şi reutilizării deşeurilor din C&D în Uniunea Europeană este lipsa de încredere în calitatea materialelor reciclate din construcţii şi demolări, care inhibă cererea de materiale reciclate C&D şi dezvoltarea infrastructurilor de gestionare a deşeurilor în sectorul C&D. Mii de locuri de muncă pot fi generate dacă piaţa deşeurilor rezultate din C&D este stimulată corespunzător’, se mai spune în comunicat.
Detalii despre noul protocol de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări, dar şi despre potenţialele beneficii ale acestuia au fost prezentate marţi în cadrul conferinţei ‘Protocolul UE pentru gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări: Cum să transformi deşeurile în oportunităţi?’, organizate de Comisia Europeană, la sediul Reprezentanţei CE în România din Bucureşti.
Galeata cu gheata, inlocuita cu cea cu moloz. Un palestinian din Gaza si-a turnat moloz in cap: Aici nu avem apa de irosit
Palestinienii din Gaza si-au lansat propria versiune a campaniei Ice Bucket Challenge.
Intreaga lume pare ca s-a unit in aceste zile pentru o cauza nobila: turnatul galetii de apa cu gheata in cap si efectuarea unei donatii pentru cercetarea in domeniul sclerozei amiotrofice.
Palestinienii ramasi fara familii si locuinte in urma conflictului din regiune au inlocuit galeata cu apa cu una cu moloz pentru a atrage atentia asupra distrugerilor cauzate de armata israeliana.
Intr-o inregistrare video, ajunsa virala, un jurnalist palestinian primeste in cap o galeata plina cu moloz. Apa nu prea se gaseste in regiune – a comentat acesta ironic adaugand ca exista din belsug moloz si resturi din cladirile distruse. A incercat in acest fel sa “trimita lumii un mesaj in legatura cu situatia din Gaza”.
Cel putin 2.100 de persoane au murit, in Fasia Gaza, incepand din 8 iulie, cand Israelul a lansat operatiuni militare dupa asasinarea a trei adolescenti israelieni de catre membri Hamas si pe fondul atacurilor cu rachete.
Sursa: Pro TV
Amenzi pentru mormanele de moloz şi gunoi abandonate pe domeniul public în Sectorul 6
În ultimele zile, polițiștii locali ai Sectorului 6 aflați în patrulare pe teren au depistat mai multe persoane care depozitau deșeuri provenite din construcții sau reamenajări interioare pe trotuare, în parcări sau în grădinile de bloc.
La începutul acestei săptămâni, în Cartierul Drumul Taberei, agenții au observat un tânăr în timp ce depozita saci cu deşeuri de natură diversă pe domeniul public. Din verificările efectuate, s-a stabilit că acesta se numește V.I.A., are 24 ani și domiciliul pe raza Județului Vaslui. Sancțiunea contravențională aplicată pentru încălcarea H.C.G.M.B. nr. 120/2010 privind Normele de salubrizare și igienizare ale Municipiului București s-a ridicat la 2.000 de lei.
Același act normativ a fost încălcat zilele trecute și de o doamnă în vârstă de 45 de ani, surprinsă de polițiști în timp ce “uita” câțiva saci plini cu deșeuri din construcții pe strada Valea Călugărească. Din verificări s-a demonstrat că persoana respectivă nu avea un contract de evacuare a deșeurilor încheiat cu o societate de salubrizare autorizată în acest sens, fiindu-i aplicată, de asemenea, o amendă contravențională.
Gabriel Mutu: Nu aș vrea ca amenda să fie regula
Potrivit H.C.G.M.B. nr. 120/2010 privind Normele de salubrizare și igienizare ale Municipiului București, persoanele fizice au obligaţia să nu abandoneze sau să depoziteze deșeuri provenite din construcții și/sau demolări pe domeniul public sau privat, această faptă sancționându-se cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 3.000 lei.
“Pentru a menține un sector curat, iar eforturile noastre, ale autorității publice locale să nu fie zadarnice, vom acţiona prompt şi-i vom amenda pe toți cei care depozitează deşeuri pe domeniul public. Totuşi, nu aș vrea ca amenda să fie regula, ci să învăţăm să fim civilizaţi şi să ne respectăm în comunitate”, a declarat primarul Gabriel Mutu.
Primăria Sectorului 6 informează membrii comunității că, în cazurile în care își renovează locuințele și obțin deșeuri voluminoase, pot apela la operatorul de salubritate autorizat, de la care pot achiziționa saci speciali care vor fi, ulterior, ridicați de reprezentanții acestuia. Asociațiile de proprietari care nu au datorii la operator beneficiază gratuit, de două ori pe an, de un container de 4 metri cubi.